Mysz polna (Apodemus agrarius)

 

Apodemus agrarius Mysz polna 

Budowa:
Mysz polna ma charakterystyczne ubarwienie: grzbiet ciała i boki żółtaworude lub szarorude z wyraźną ciemną pręgą sierści przechodzącą wzdłuż całego grzbietu. Spód ciała myszy polnej jest biały, wyraźnie odgraniczony od części bocznej. Długość głowy i tułowia wynosi 10-12 cm, ogona 7-9 cm

Występowanie:
Występuje w całej Polsce, najliczniej można ją spotkać na glebie wilgotnej i żyznej. Zamieszkuje ogrody, łąki, pola, brzegi lasów i zarośla. Na zimę natomiast przenosi się do stogów zboża, do stodół albo do kopców z roślinami okopowymi. Mysz polna buduje proste, długie nory położone płytko pod powierzchnią ziemi.

Biologia:
Ciąża u myszy polnej trwa od 21 do 23 dni. Samica przeważnie rodzi 3 do 4 razy w ciągu roku po 2-9 młodych, które uzyskują dojrzałość płciową już po 2 miesiącach. Żyje do półtorej roku.

Szkodliwość i zwalczanie:
Wykazuje duże przystosowanie do pożywienia dostępnego o każdej porze roku. Żeruje głownie w dzień. Na wiosnę żywi się wschodzącymi trawami i zbożem, latem odnajduje opadłe owoce, nasiona, jagody, pomidory, itp., natomiast jesienią i zimą pożywia się ziarnem zbóż i korą drzew. Zjada także rośliny uprawiane pod osłonami. Liczebność myszy polnej znacznie się waha i niekiedy zdarzają się jej masowe pojawy i wówczas straty płodów rolnych mogą być znaczne. Do zwalczania myszy polnej stosuje się trucizny pokarmowe, trucizny gazowe i pułapki mechaniczne. 

 

OFERTA

ZADZWOŃ DO NAS
509 257 052

LUB NAPISZ E-MAIL