KONTAKT Z NAMI:
tel. 509 257 052
email: biuro@dedede.pl
 
Pleśniakowiec Lśniący (Alphitobius diaperinus Panz.)

Alphitobius diaperinus Panz. Pleśniakowiec lśniący 

Do niedawna oznaczony był jako szkodnik o małym znaczeniu gospodarczym, który występował na pleśniejących produktach spożywczych. Obecnie w dużych ilościach rozwija się w kurnikach gdzie bywa poważnym problemem. Larwy żerują w martwych kurczakach i przyczyniają się do redukcji stada.

Budowa:
Chrząszcz koloru brązowo-czarnego, błyszczący. Długość ciała waha się pomiędzy 5-6mm, owalny. Przedplecze i pokrywy punktowane bez mikrorzeźby. Głowa stosunkowo mała zachodzi pod przedplecze do wysokości oczu. Czułki koloru czerwonawego rozszerzają się ku końcowi.

Występowanie:
Pleśniakowiec lśniący pochodzi z krajów ciepłych i jest gatunkiem kosmopolitycznym szeroko występującym w Ameryce Północnej i Europie. W Polsce do niedawna nie był uważany za szkodnika o większym znaczeniu gospodarczym. Odporny na niskie temperatury. Rozprzestrzenia się razem z paszami.

Biologia:
Jaja białe, duże ok 1,2mm długości, pokryte oleistą wydzieliną. Rozwój larwy w temperaturze 30 stopni trwa 34dni, natomiast w temperaturze pokojowej prawie rok. Larwa jest koloru żółto-brązowego i dorasta do wielkości 9-11mm, na końcu wyraźnie widoczny kolec zagięty do góry. Mają krótkie 3 członowe czułki, przechodzą 7 wylinek.  Poczwarki są koloru białego do 5mm długości z charakterystycznymi włoskami na odwłoku.W temperaturze 30 stopni już po tygodniu ukazują się postaci dorosłe. 

Szkodliwość i zwalczanie:
Warunki panujące w kurnikach sprzyjają rozwojowi pleśniakowca lśniącego. Zwalczanie odbywa się przy pomocy techniki zamgławiania termicznego i zamgławiania ULV.