Strąkowiec fasolowy (Acanthoscelides obtectus)

 


Acanthoscelides obsoletus Say Strąkowiec fasolowy

Gatunek całkowice przystosowany do życia w pomieszczeniach gdzie może odbywać cały cykl rozwojowy.
 

Budowa:
Długość ciała 3-4 mm. Strona grzbietowa barwy żółtawozielonej z jaśniejszymi szarymi plamkami. Końce okryw czerwonawe. Spód ciała szary. Odnóża, pierwsze 3-5 członów i ostatni człon czułków czerwone. Przedplecze bez bocznych ząbków, u podstawy nieco szersze niż długość. Na każdym tylnym udzie duży kolec, a za nim dwa małe.
 

Występowanie:
Strąkowiec fasolowy pochodzi z Ameryki południowej, skąd z transportami fasoli przedostał się pod koniec XIX w. do wielu krajów świata. Prawdopodobnie opanował wszystkie kraje. Utrzymuje się również w strefie klimatu umiarkowanego. Do Polski przedostał się po II wojnie światowej..
 

Biologia:
Jaja podłużne, białe - 0,7 mm długości. W przechowalniach składane są wśród ziarna fasoli, a w polu do dojrzałych strąków. Samiczki nie przyklejają jaj. W zamkniętych jeszcze strąkoach wiercą otworki, do których wsuwają jaja pokładełkiem. Jedna samiczka składa do 85 jaj. Rozwój jaj w temperaturze 31 stopni trwa 5-6 dni, a w temperaturze 17 stopni 45 dni. Młode larwy są wydłużone, pokryte długimi włosami i bardzo ruchliwe. Popierwszej wylince(wewnątrz ziarna) larwa przybiera charakterystyczny wygięty kształt, traci nogi i mocno grubieje. Przed przepoczwarzeniem po dalszych 3 wylinkach osiąga 4 mm długości. Cały rozwój larwalny trwa 11-53 dni, w zależności od temperatury i rodzaju pokarmu. Poczwarka jest jasnożółta i ma 3,6-3,8 mm długości. Jej rozwój trwa 5-25 dni. Postaci dorosłe opuszczają ziarno wypychając nacięte jeszcze przez larwę w łupinie nasiennej okienko. Jeśli ziarna znajdują się jeszcze w strąku, chrząszcze wycinają podobny okrągły otwór w skórce strąka i wylatują na zewnątrz. Rozwój osobników męskich jest nieco krótszy niż żeńskich. W ciepłych krajach rozwija się do 8 pokoleń rocznie, przy czym zimą rozwój ten nie ustaje. Również w Europie Środkowej w pomieszczeniach ogrzewanych strąkowiec fasolowy rozwija się zimą. Wszystkie stadia rozwojowe są wrażliwe na niską temperaturę i małą wilgotność. Gdy temperatura spada poniżej 15 stopni ustaje składanie jaj. Rozwój jaj odbywa się w granicach temperatur 17-31 stopni.
 

Szkodliwość i zwalczanie: 
Strąkowiec fasolowy jest głównie szkodnikiem fasoli, chociaż może atakować nasiona innych strączkowych. W krajach ciepłych czyni wielkie szkody, zarówno w polu jak i w składach. Silnie opanowane ziarna ulegają całkowitemu zniszczeniu. Larwy z łatwością przegryzają konopne worki i papierowe opakowania.
Wszystkie stadia strąkowca fasolowego zwalcza się poprzez gazowanie, lub poprzez zastosowanie wysokich lub niskich temperatur. Opanowane nasiona zanurza się w gorącej wodzie. Dla zabezpieczenia magazynowanych nasion niezbędna jest systematyczna kontrola magazynów.
 

Wrogowie naturalni:
Eupelmus degeri Dalm., E. cyaniceps Ashm, Bruchobius laticeps Ashm., Pyemotes ventricosus Newp.

 

 

OFERTA

ZADZWOŃ DO NAS
509 257 052

LUB NAPISZ E-MAIL