KONTAKT Z NAMI:
tel. 509 257 052
email: biuro@dedede.pl
 
Zwalczanie rozkruszków

Skontaktuj się z naszym specjalistą i zapoznaj się z ofertą zwalczania rozkruszków

tel. 509 257 052

Roztocze z nadrodziny Acaroidea występujące w produktach magazynowanych, należą najczęściej do dwóch rodzin: Acaridae i Glycyphaidae.
Kolor ciała tych roztoczy jest brudnobiały z odcieniem brązowego, fiołkowego lub różowym z ciemnymi plamami. Ich pancerz pokrywa wydzielina i stają ise przez to lepkie. Prawdopodobnie dzięki tej wydzielinie produkty porażone przyjmują charakterystyczny zapach.
Wielkość ciała rozkruszków oscyluje w granicach 0,3-0,7 mm, pancerz okrywający jest miękki bez większych tarcz. Występuje poprzeczna bruzda, pancerz jest gładki.
Samce rozkruszków są nieco większe od samic. Nie posiadają oczu, przetchlinek-oddychanie odbywa się poprzez całą powierzchnię ciała.
Jaja rozkruszków są owalne, przejrzyste lub matowe, bezbarwne. W czasie skłądania okrywane są lepką substancją, dzięki której przyklejone sa do podłoża. Jedna kopulacja może wystarczyć do składania zapłodnionych jaj w czasie całego życia rozkruszków. Długość cyklu rozwojowego zależy od rodzaju pokarmu, temperatury i wilgotności. Dojrzałe roztocze żyją średnio 6-8 tygodni. Rozprzestrzenianie się się tych roztoczy odbywa się przede wszystkim z produktami i opakowaniami. Jako zwierzęta małe nie są zauważane, można je wykryć tylko po dokonaniu bardzo dokłądnej analizy produktu. Bardzo często także rozprzestrzenianie roztoczy i infekcja produktów odbywa się za pośrednictwem gryzoni, ptaków, owadów. Roztocze mogą atakować produkty pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego i rozmnażać się w nich. Szkodliwość roztoczy żerujących w produktach spożywczych jest różnorodna. Polega na zanieczyszczeniu produktów, zjadaniu, zagrzewaniu i zawilgacaniu oraz infekowaiu produktów mikroorganizmami. Kał roztoczy zawiera niestrawne lub wręcz toksyczne składniki.
Pytanie jak się pozbyć rozkruszków z produktów jest uzależnione od chwili w której wykryjemy je w produktach. Im wcześniej wykryjemy rozkruszki, tym prościej i szybciej będziemy je mogli zlikwidować i ograniczyć straty. Zwalcaanie rozkruszków w magazynach odbywa się poprzez fumigację, czyli gazowanie.

Rodzje rozkruszków:

Rozkruszek mączny (Acarus siro L.)
Rozkruszek polowo-magazynowy (Acarus farris Oud.)
Rozkruszek drobny (Tyrophagus putrescentiae Schr.)
Rozkruszek serowy (Tyrophagus casei Oud.)
Rozkruszek wydłużny (Tyrophagus longior Gerv.)
Rozkruszek korzeniowy (Rhizoglyphus echinopus )

Wykonujemy usługi zwalczania roztoczy rozkruszków poprzez zabiegi dezynsekcji gazowej czyli fumigacji.