KONTAKT Z NAMI:
tel. 509 257 052
email: biuro@dedede.pl
 
Zwalczanie rybika cukrowego, rybika piekarniczego

Skontaktuj się z naszym specjalistą i zapoznaj się z ofertą zwalczania rybików

tel. 509 257 052

Opis i charakterystyka rybików:
Rybik cukrowy (Lepisma saccharina)
Rybik piekarniany (Thermobia domestica)

Ciało szerokie w części przedniej i znacznie zwężone ku tyłowi, pokryte łuskami. Występują mocne szczeciny ustawione w pęczkach lub rzędach. Czułki długie, biczykowate, o dużej liczbie członów. Oczy małe, prymitywne, są złożone z kilku małych ommatidiów. Narząd gębowy typu gryzącego, odnóża są krótkie, zakończone trójczłonową stopą. Do życia w magazynach, spiżarniach, mieszkaniach i innych budynkach przystosowały się dwa gatunki.

Rybik cukrowy (Lepisma saccharina)
Ciało rybika cukrowego ma długość do 10 mm i metaliczny połysk dzięki szarym łuskom. Czułki proste skierowane do przodu. Odnóża zakończone ostrymi pazurkami, jednak owady nie mogą chodzić po gładkich, pionowych powierzchniach. Rybiki prowadzą nocny tryb życia i rzadko można je zobaczyć w dzień. W nocy zaskoczone zaświeconym światłem pozostają chwilę nieruchome a potem szybko uciekają do kryjówek w charakterystyczny zygzakowaty sposób. Larwy wymagają do rozwoju wilgotności powyżej 60%.
Rybik cukrowy żywi się celulozą, skrobią, pokarmami białkowymi. W mieszkaniach zjada wszystkie pokarmy człowieka. Może wyrządzić szkody w muzeach, bibliotekach gdzie niszczy klej i papier książkowy, materiały wełniane, bawełnę itp. Spotkać możemy te małe robaczki w łazienkach – wannach i zlewach dokąd przychodzą w poszukiwaniu wody. Można je spotkać pod nazwą wilgotniak lub srebrzyk. Często są określane jako robaki łazienkowe. Utrzymywanie czystości sprzyja zahamowaniu rozwijania się rybików. Należy pamiętać o sprzątaniu resztek pokarmowych, czyszczeniu szczelin i szpar w podłodze a także o wietrzeniu pomieszczeń ciemnych i wilgotnych.

Rybik piekarniany (Thermobia domestica)
Ciało rybika piekarnianego ma długość do 13 mm i pokryte jest żółto-czarnymi łuskami. Czułki, dłuższe od ciała. Owady przez całe życie linieją i mogą mieć nawet 60 stadiów rozwojowych. Osobniki dorosłe żyją w temperaturze 32 stopnie 2-2,5 roku a w temperaturze 37 stopni 1-1,5 roku. Samica składa jaja grupami w różnych okresach życia. Jaja nie rozwijają się w temperaturze poniżej 22 stopni. Duże wymagania temperaturowe powodują, że szkodnik ten występuje w pobliżu pieców. W kuchniach i piekarniach. Żeruje na wszystkich produktach pokarmowych człowieka. Rzadko uszkadza materiały wełniane i bawełniane. Szkodnik pospolity.

Wykonujemy usługi związane ze zwalczaniem rybików cukrowych oraz rybików piekarnianych w mieszkaniach, piekarniach, zakładach spożywczych, hotelach i innych.

 

 

41-310 Dąbrowa Górnicza
ul. Jaworowa 2
tel. 32 49 44 604, fax 32 49 44 660

40-855 Katowice
ul. Janasa 4
tel. 32 494 47 04

Tagi: deratyzacja Katowice, pluskwy zwalczanie, pluskwy Tychy, firma deratyzacyjna, dezynsekcja pluskwy, dezynfekcja pluskwy, dezynsekcja Jastrzębie-Zdrój, deratyzacja Bielsko, dezynsekcja Katowice, ochrona przed szkodnikami Gliwice, monitoring ddd Rybnik, dezynfekcja Chorzów, dezynfekcja zbiorników Myszków, ochrona zieleni Mikołów, ochrona przed ptakami Czeladź, zwalczanie kretów Siemianowice Śląskie, zwalczanie nornic Tarnowskie Góry, deratyzacja Dąbrowa Górnicza, dezynsekcja Zabrze, zwalczanie os Sosnowiec, zwalczanie szerszeni Częstochowa, zwalczanie mrówek Dąbrowa Górnicza, zwalczanie prusaków Chorzów