KONTAKT Z NAMI:
tel. 509 257 052
email: biuro@dedede.pl
 
Zwalczanie rybika cukrowego, rybika piekarniczego

Skontaktuj się z naszym specjalistą i zapoznaj się z ofertą zwalczania rybików

tel. 509 257 052

Opis i charakterystyka rybików:
Rybik cukrowy (Lepisma saccharina)
Rybik piekarniany (Thermobia domestica)

Ciało szerokie w części przedniej i znacznie zwężone ku tyłowi, pokryte łuskami. Występują mocne szczeciny ustawione w pęczkach lub rzędach. Czułki długie, biczykowate, o dużej liczbie członów. Oczy małe, prymitywne, są złożone z kilku małych ommatidiów. Narząd gębowy typu gryzącego, odnóża są krótkie, zakończone trójczłonową stopą. Do życia w magazynach, spiżarniach, mieszkaniach i innych budynkach przystosowały się dwa gatunki.

Rybik cukrowy (Lepisma saccharina)
Ciało rybika cukrowego ma długość do 10 mm i metaliczny połysk dzięki szarym łuskom. Czułki proste skierowane do przodu. Odnóża zakończone ostrymi pazurkami, jednak owady nie mogą chodzić po gładkich, pionowych powierzchniach. Rybiki prowadzą nocny tryb życia i rzadko można je zobaczyć w dzień. W nocy zaskoczone zaświeconym światłem pozostają chwilę nieruchome a potem szybko uciekają do kryjówek w charakterystyczny zygzakowaty sposób. Larwy wymagają do rozwoju wilgotności powyżej 60%.
Rybik cukrowy żywi się celulozą, skrobią, pokarmami białkowymi. W mieszkaniach zjada wszystkie pokarmy człowieka. Może wyrządzić szkody w muzeach, bibliotekach gdzie niszczy klej i papier książkowy, materiały wełniane, bawełnę itp. Spotkać możemy te małe robaczki w łazienkach – wannach i zlewach dokąd przychodzą w poszukiwaniu wody. Można je spotkać pod nazwą wilgotniak lub srebrzyk. Często są określane jako robaki łazienkowe. Utrzymywanie czystości sprzyja zahamowaniu rozwijania się rybików. Należy pamiętać o sprzątaniu resztek pokarmowych, czyszczeniu szczelin i szpar w podłodze a także o wietrzeniu pomieszczeń ciemnych i wilgotnych.

Rybik piekarniany (Thermobia domestica)
Ciało rybika piekarnianego ma długość do 13 mm i pokryte jest żółto-czarnymi łuskami. Czułki, dłuższe od ciała. Owady przez całe życie linieją i mogą mieć nawet 60 stadiów rozwojowych. Osobniki dorosłe żyją w temperaturze 32 stopnie 2-2,5 roku a w temperaturze 37 stopni 1-1,5 roku. Samica składa jaja grupami w różnych okresach życia. Jaja nie rozwijają się w temperaturze poniżej 22 stopni. Duże wymagania temperaturowe powodują, że szkodnik ten występuje w pobliżu pieców. W kuchniach i piekarniach. Żeruje na wszystkich produktach pokarmowych człowieka. Rzadko uszkadza materiały wełniane i bawełniane. Szkodnik pospolity.

Wykonujemy usługi związane ze zwalczaniem rybików cukrowych oraz rybików piekarnianych w mieszkaniach, piekarniach, zakładach spożywczych, hotelach i innych.